Uz glazbu učite bolje

Glazba itekako utječe i povećava naše mogućnosti učenja. Slušanjem glazbe dok čitate ili učite nešto možete lakše upamtiti u odnosu na potpunu tišinu. Glazba nam pomaže da postignemo koncentraciju i fokus, te na taj način obradimo i naučimo više informacija nego inače.

Glazba pojačava vaš trening

Različita istraživanja pokazala su da glazba povećava vašu učinkovitost na treningu. Tijekom vježbanja glazba djeluje kao distrakcija, odvlači um od umora i napora te vježbu čini ugodnom. Istraživači su otkrili da glazba pomaže da razmišljate o sebi i odmaknete se od negativnih misli i na taj način pojačate svoj trening.

Redovno slušanje glazbe može promijeniti vaš um

Činjenica je da mozak ima divnu sposobnost mijenjanja veličine i uvjeta tokom vremena, promjene su povezane s učenjem i vezama između neurona. Prema studiji, zaključuje se da je volumen korteksa (siva materija) najveći kod profesionalnih glazbenika, srednji kod amaterskih glazbenika i nizak kod ljudi koji nisu glazbenici.

Odabir omiljene pjesme povezan je s raspoloženjem

Vaša omiljena pjesma na popisu za reprodukciju nije vam najdraža jer sadrži ritmove, stihove ili pjevača koji vam se najviše sviđa. Pjesma vam je omiljena jer povezuje emocionalni događaj ili neko pamćenje vezano za pjesmu. Cijeli popis za reprodukciju vjerojatno prikazuje vaše emocionalno stanje ili iskustvo.

Otkucaji srca mijenjaju se uz glazbene note

Istraživači su otkrili nevjerojatnu činjenicu o glazbi – otkucaji srca oponašaju glazbene otkucaje. Naši otkucaji srca, krvni tlak i disanje usklađuju se s glazbenim otkucajima i tempom. Ukratko, možemo zaključiti da cijelo naše tijelo reagira na glazbu, bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom, glazba ima veliki utjecaj na vas.

Glazba utječe na vašu percepciju svijeta

Glazba i naša raspoloženja vrlo su usko povezani. Pomaže nam da promijenimo raspoloženje, povećamo fokus i čak nas motivira. Istraživači sa Sveučilišta u Groningenu otkrili su da slušanje bilo koje vrste glazbe bilo sretne ili tužne može promijeniti način na koji neko vidi svijet. To ne samo da utječe na vaše raspoloženje općenito, već također utječe i na vašu percepciju.

Glazbena terapija

Glazba je najbolja vježba za mozak i aktivira različite dijelove mozga. Glazbena terapija koristi se posljednjih godina za liječenje različitih neuroloških stanja, a pokazala se kao vrlo korisna. Koristi se za pomoć pacijentima koji boluju od Parkinsona i Alzheimerove bolesti. Također može pomoći pacijentima da se prisjete osobnih sjećanja, i borbe protiv depresije i anksioznosti.

Iskoristite snagu glazbe u vašem poslovnom prostoru, kontaktirajte nas za najbolju ponudu.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Share
Tagged in